Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ziemniaczana

Dania główne

Autor: Mole3

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 1408

Dodano: 06.08.2009

Odsłon: 32136

Szybka zapiekanka ziemniaczana, do której można dodać właściwie każde warzywo. Oczywiście można dodać jakąś wędlinę lub mięso, układając je między warstwami jarzyn. Najlepiej smakuje jednak ze śledzikiem ułożonym przy stercie zapieczonych warzyw - i taki smak pamiętam z dzieciństwa. I ten zapach pieczonych ziemniaków... :)

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jarzyny obrać, pokroić w plastry.

  2. Duże naczynie do zapiekania wysmarować oliwą.

  3. W ciepłej wodzie rozpuścić kostki smaku.

  4. W zapiekaczu ukladać warzywa warstwami - na spodzie powinny być ziemniaki, ostatnią warstwę zawsze daję cebulę. Przeważnie jest to jednak tak: ziemniaki - marchewka - pietruszka - buraczki - ziemniaki - cebula - marchewka - pietruszka - buraczki - ziemniaki - cebula. Na zdjęciu widać jeszcze plasterki kiełbasy - dzisiejsze życzenie męża. :)

  5. Całość polać wodą z kostkami, a na wierzchu poukładać plasterki masła.

  6. Przykryć i zapiekać. W piekarniku z termoobiegiem - 1 godzina w 180 stopniach.

  7. Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mole3 07 sierpnia 2009 Buraczki dodają ładny kolor warzywnym sąsiadom. Poza tym, jako że potrzebują więcej czasu na pieczenie niż pozostałe warzywa, są wspaniale chrupiące.

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 07 sierpnia 2009 Robiłam podobna zapiekankę (bez buraka) była świetna i masz racje do tego sledz i dealnie pasuje.

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń