Do góry

Przekąski Przepis na:

Zapiekany camembert

Przekąski

Autor: Obserwator

Przepisów i artykułów: 539 Ocena: 11218

Dodano: 31.05.2016

Odsłon: 5409

Wielbicieli tego sera nie muszę zachęcać, a tym, którzy nie próbowali polecam wypróbować.

Składniki

  • 2 krążki sera Camembert w drewnianym opakowaniu (musi być połączony zszywką a nie sklejony)
  • szczypta grubo mielonej papryczka chili
  • grubo zmielony świeży pieprz
  • 2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
  • świeży tymianek(ewent. suszony)
  • łyżka oliwy (może być smakowa)
  • bagietka
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzałem do temperatury200 stopni. Ser wyjąłem z pudełek i zamoczyć spód opakowania w wodzie na 5 min. To zapobiegnie ewentualnemu przypaleniu się drewna. W międzyczasie ser odpakowałem z papieru. Wyciąłem ostrym czubkiem noża górną skórkę sera pozostawiając mały rant, tak aby ser się nie wylał. W miękki środek sera wcisnąłem kawałki czosnku, chili i świeżych ziół. Posypałem pieprzem.
    Ser ułożyłem ponownie na papierze a ten włożyłem z serem do drewnianego opakowania. Papier pozostawiłem odwinięty. Wstawiłem tak przygotowany do piekarnika na środkową blaszkę. Zapiekałem około 20 min. Posypałem świeżymi ziołami.
    Podawałem w foremce tak jak był pieczony polany oliwą. Do tego bagietkę, którą maczamy w ciekłym serze.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 31 maja 2016 Przyznam się,nie jadłam tego sera nigdy czas spróbować ,wygląda bardzo smacznie:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń