Do góry

Przetwory Przepis na:

Zasmażka jasna i zasmażka złota

Przetwory

Autor: Elifia

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 4217

Dodano: 15.03.2008

Odsłon: 25880

Zasmażka jasna i złota - najlepsze do podprawiania zup i sosów:)

Składniki

  • 3 dag tłuszu
  • 3 dag mąki
  • 1/4 litra gorącego wywaru
  • 1/4 litra wody, mleka lub zimnego wywaru
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ZASMAŻKA JASNA: Tłuszcz rozgrzać, dodać mąkę, szybko zasmażyć nie rumieniąc, ostawić. Rozprowadzić zimnym płynem, dolewając go po trochu do zasmażki i stale dokładnie mieszając, aż powstanie gładka, jednolita masa bez grudek. Zagotować, rozrzedzić gorącym wywarem i połączyć z potrawą. ZASMAŻKA ZŁOTA: Mąkę zrumienić w piekarniku lub na patelni na złoty kolor. Tłuszcz rozgrzać, zmieszać ze zrumienioną mąką, rozprowadzić zimnym płynem, zagotować dokładnie mieszając, aby nie było grudek.Rozrzedzić gorącym wywarem i połączyć z potrawą.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń