Do góry

Dania główne Przepis na:

Zawijak z miesa mielonego

Dania główne

Autor: airin2007

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 543

Dodano: 19.09.2009

Odsłon: 8185

Zaleta tego dania jest to ze zawijaka mozna nadziac praktycznie wszystkim swietny na cieplo lub zimno. Polecam!

Składniki

  • mieso mielone (najlepiej swiezo zmielona lopatka), 700gram
  • jajka, 4 sztuki
  • parmezan, ok pol szklanki
  • bulka tarta, 6 lyzek
  • szynka dowolna, 200 gram
  • ser zolty dowolny, 250 gram
  • czosnek, 2 zabki
  • sos pomidorowy ja uzylam gotowej passaty, cala butelka
  • bazylia, pare listkow
  • oliwa z oliwek, ok 4 lyzki
  • sol piepsz, do smaku
  • pietruszka zielona, lyzka
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mieso mielone solimy piepszymy i dodajemy 2 jajka,parmezan,pietruszke zielona,bulke tarta i oliwe z oliwek.Wszystko dokladnie mieszamy

  2. Nastepnie miesa wykladamy na blat pokryty folia spozywcza i rozwalkowujemy mniej wiecej na kwadrat(uwaga na grubosc nie moze byc za cienkie bedzie sie rozwalac)

  3. Mozemy juz nadziewac kladziemy na srodek zawijaka(tak aby mozna bylo dobrze zamknac brzegi) plastry szynki,na szynke ser,i 2 cale ugotowane na twardo jaja.

  4. Po calkowitym nadzianiu zwijamy w rolade uwazajac na brzegi zawijak ma byc scisle zwiazany.Zawijamy sznurkiem.

  5. do garnka wlewamy sos pomidorowy dodajemy zabek czosnku bazylie i naszego zawijaka.Trzymamy na malym ogniu ok 30 minut po uplynieciu czsu odwracamy zawijaka na druga strone i znowu trzymamy na malym ogniu 30 minut.Zawijak wyciagamy z sosu i pozostawiamy do wystygniecia kroimy na dosc grube plastry podajemy z sosem ziemniakami lub swiezym pieczywem

  6. smacznego!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

airin2007 22 września 2009 jak widzisz w sklad zawijaka wchodzi takze bulka tarta,sprawi ze mieso nie bedzie sie rozwalac,rzecza normalna jest ze sznurek lekko wbije sie w mieso ale bez problemu uda sie przewiazac zawijaka.

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

airin2007 22 września 2009 jak widzisz w sklad zawijaka wchodzi takze bulka tarta sprawi ze mieso bedzie lepiej podatne,rzecza naturalna jest ze sznurek troszke wbije sie do miesa ale zawijak sie nie rozpadnie.

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

xawier153 22 września 2009 ALE JAK OWIJAĆ ROLADĘ Z MIELOMEGO SZNURKIEM, NIE WEJDZIE SZNUREK DO MIĘSA

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

airin2007 20 września 2009 zawijaka gotujemy oczywiscie bez folii,z folia latwiej jest sciagnac mieso z blatu i zwinac w rolade,zawijak sie nie rozwala gdyz wiazemy go dokladnie sznurkiem na dlugosc i po bokach.

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

iza1988x 20 września 2009 ale tego zawijaka w sosie gotujemy bez foli??? nie rozwala sie podczas gotowania???

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń