Do góry

Desery Przepis na:

zawijańce amoniakowe

Desery

Autor: gogusia

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 2580

Dodano: 15.04.2013

Odsłon: 3355

ciasteczka amoniakowe zwijane jak drożdżówki capri

Składniki

  • 0.5 kilograma mąki pszennej
  • 1 łyżka amoniaku
  • 5 dag cukru pudru
  • 5 dag masła
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • śmietany do wyrobienia ciasta
  • marmolada różana, dżem porzeczkowy lub inny ulubiony tylko dosyć tępy
  • lukier cytrynowy
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki zagnieść dodając śmietany by ciasto było sprężyste podzielić na 8 części . Cztery części rozwałkować smarować placki marmoladą przekroić na 8 kawałków naciąć w środku każdy kawałek przekręcać jak faworki ......

  2. Lepszy opis etapów ze zdjęciami znajdziecie u capri w przepisie na drożdżówki cynamonowe inaczej.Następne cztery placki posmarowałam dżemem porzeczkowym i podzieliłam na 12 kawałków piec około 30 minut polukrować lukrem cytrynowym.

  3. to zdjęcie jest z drożdżówek ale tak samo się zwija te ciasteczka

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń