Do góry

Dania główne Przepis na:

Zawijance schabowe

Dania główne

Autor: asia25

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 990

Dodano: 21.01.2008

Odsłon: 6792

Smaczne i efektowne

Składniki

  • 1kg schabu bez kości ,3 pomidory,20 sera,sol,pieprz,olej
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Schab pokroić na 10 plastrów, zbić tłuczkiem każdy na grubość ok 3 mm i tak, aby osiągnęły kształ prostokąta. Każdy rozbity kotlet posolić.

  2. Pomidory zblanszować (zalać wrzątkiem i po chwili zdjąć skórkę. Pokroić je w kostkę. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzuć pomidory, dodać do nich oregano. Smażyć, aż pomidory zmienią się w sos. Sos posolić i popieprzyć do smaku - musi być wyrazisty!

  3. Ser pokroić w słupki ok. 0,5cm grubości i szerokości oraz ok 5 cm długości.

  4. Każdy posolony kotlet smarować niewielką ilością sosu pomidorowego, na brzegu układać ser i zwijać kotlet, tak aby ser znalazł się w środku "zraza". Przygotowane zawijańce układać w brytfance żaroodpornej z odrobiną oleju na dnie.

  5. Po ułożeniu zawijaców, do patelni na której robiliśmy sos dodać odrobinę przegotowanej wody i zalać tym zawijańce. Piec godzinę w ok 220 stC. Najlepiej podawać z pieczonymi ziemniakami. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

monisia900 17 listopada 2013 super danie, pyszne kotleciki wychodzą:) ja kiedyś przyspieszylam sobie robienie sosu i dodałam taki sloikowy-bolonski. tez było pycha:).

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń