Do góry

Desery Przepis na:

zawijanka drożdżowa

Desery

Autor: koper

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 1

Dodano: 24.01.2009

Odsłon: 1227

można ją łatwo i szybko przygotować i jest bardzo smaczna

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do dużej miski włożyć drożdże. Zasypać je 2 lyżkami stołowymi cukru i m ieszać aż powstanie jednolita masa. W rondlu roztopić 1/3 margaryny i zalać mlekiem. Trzymać na ogniu aż mleko będzie ciepłe (ok. 35 stopni). Podgrzane mleko wlewamy do miski z roztworem. Mieszamy. Wbijamy 2 całe jajka i 2 żóltka - białka będą potrzebne póniej. Znów mieszamy. Dodajemy mąki i urabiamy ciasto, tak aby miało półtwardą konsystencję. Odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok.45 min). W tym czasie urabiamy pozostałą margarynę z 5 łyżkami cukru i 5 łyżkami mąki. Urabiamy ciasto i wkładamy do zamrażalnika. pozostały cukier mieszamy z kakaem. jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 3 części. każdą z nich wyrabiamy z mąką , aby śię nie kleiło i rozwałkowywujemy na szerokość blachy. Na wierzchu smarujemy kakaem na grubość ok. 0.3 cm i posypujemy ztartymi jabłkami. Zawijamy. Tak samo robimy z resztą ciasta. Układamy na blasze. wierzch smarujemy pozostawionym bialkiem i ścieramy na to zamarznięte ciasto. wstawiamy do nagrzanego ppiekarnika i pieczemy w temp. 160 stopni ok. 50 minut. smacznego!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

elade 14 listopada 2014 Bardzo ciekawe ciasto drożdżowe! Muszę je wypróbować.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń