Do góry

Przekąski Przepis na:

Zawijaski z szynką

Przekąski

Autor: jadac

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 1

Dodano: 18.09.2008

Odsłon: 2991

Zawijaski z szynką mniam przepis prawdziwy. składniki dla 16 osób.

Składniki

  • drożdże w proszku, 25g
  • mleko w proszku, 25g
  • mąka, 500g
  • jajko, 1
  • roztopione masło, 50g
  • sól, szczypta
  • ciepła woda, 250ml
  • plasterki białej szynki, 16
  • mąka do posypania stolnicy
  • jajko do glazury, 1
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W głębokim naczyniu starannie rozpuść w ciepłej wodzie drożdże.

  2. Wsyp mleko w proszku i dokładnie wymieszaj. Następnie przesiej przez sito 375g mąki i dodawaj ją powoli, cały czas mieszając.

  3. Do drugiego naczynia wbij jajko i dodaj roztopione masło, sól oraz resztę mąki. Wszystko połącz z uprzednio przygotowaną mieszanką.

  4. Zagniataj ciasto przez ok. 8 minut, a następnie przykryj je ściereczką i pozostaw na 45 minut do wyrośnięcia.

  5. Ponownie zagnieć ciasto, a potem rozwałkuj je na stolnicy posypanej mąką i pokruj na 16 prostokątów o wymiarach około 14 x 8 cm.

  6. plasterki szynki podziel na szesnaście kawałków i połóż każdy z nich na prostokątach ciasta. Następnie zroluj całość, tworząc zawijaski, i rozłóż je na blasze pokrytej papierem do pieczania. Ponownie odstaw na godzinę go wyrośnięcia.

  7. Rozgrzej piekarnik do temperatury 210 stopni. Rozstrzep jajko, dodaj dwie łyżki wody i posmaruj tą mieszaniną zawijaski przy pomocy pędzelka. Piecz je przez około 25 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń