Do góry

Dania główne Przepis na:

żeberka duszone w cebuli

Dania główne

Autor: goramarcina1

Przepisów i artykułów: 541 Ocena: 12650

Dodano: 18.11.2011

Odsłon: 8687

specjalnie dla smakoszy żeberek

Składniki

  • 1 kg chudych żeberek (najlepiej tzw paski)
  • 0,5 kg cebuli pokrojonej w półtalarki
  • 2 średnie obrane marchewki
  • 2-3 liście laurowe,4-5 ziaren ziela angielskiego
  • soł ,pieprz do smaku
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. żeberka umyć,pokroić na kawałki,posolić ,popieprzyć i obsmażyć na oleju,następnie wyłożyć do płaskiego garnka.

  2. pokrojoną cebulę podsmażyć na tym samym oleju,posolić,dodać do żeberek.

  3. do garnka dołożyć marchewkę i przyprawy,dolać do połowy wody,żeberka nie muszą być zanużone,bo mają się dusić,a nie pływać.

  4. dusić pod przykryciem ok.1 godz.Po ugotowaniu można zagęścić mąką z wodą,ale jest to niekonieczne ,gdyż ta ilość cebuli powoduje,że sos nie jest wodnisty.Ale oczywiście to rzecz gustu i smaku.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 18 listopada 2011 zgadza się z kapustą kiszoną jest super jako zupa czy kapuśniak,ale te żeberka ugotowałam do drugiego dania

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maly928 18 listopada 2011 podoba mi się moje klimaty jutro robię , tak sobię myśle czy nie dodać kapusty kiszonęj co tyna to

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń