Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Długotrwałe ale nie wymagające i bardzo smaczne :)
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 36
Zbliżające się święta wielkanocne zainspirowały mnie do stworzenia czegoś wyj...
Odsłon: 1030
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 340
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 36
Zbliżające się święta wielkanocne zainspirowały mnie do stworzenia czegoś wyj...
Odsłon: 1030
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 340
Składniki
Kapustę kiszoną należy odcedzić, pozostawiając sok do ewentualnego doprawienia. Dodać wodę tak aby przykryła kapustę w garnku. Dodać odrobinę ziół aby nadały kapuście aromatu - mogą być to zioła prowansalskie lub po trochu tymianku, rozmarynu, estagonu. Kapustę gotujemy aż zmięknie. Najlepiej gotować dwa dni ( podobnie jak bigos ). Nie dodajemy żadnego tłuszczu do kapusty.
Żeberka myjemy i dzielimy na kawałki po 4 kostki w każdym. Marynatę rozrabiamy zgodnie z przepisem na odwrocie opakowania. Żeberka dokładnie marynatą polewamy, mieszamy i odstawiamy do lodwki na mniej więcej 24 godziny.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz ( Planta lub masło w płynie ) w niewielkiej ilości gdyż marynat już zawiera olej. Jednocześnie zagotowujemy wodę w czajniku. Na patelnię wkładamy żeberka smażąc po każdej stronie około 2 minut. Rozrabiamy kostkie rosołowe z wrzącą wodą. Kiedy żeberka są już obsmażone zalewamy je bulionem na patelni i przykrywamy aby się dusiły. Jeśli patelnia jest zbyt mała utrzymuj gorujący bulion w garnku i wkładaj do niego obsmażone żeberka natychmiast po zdjeciu z patelni.
Odpowiednio przykręcamy ogień pod naczyniem. Żeberka mają się dusić. Co około 20 minut dobrze jest je obrócić lub przemieszać w zależności od naczynia. Jeśli w trakcie duszenia będzie konieczność dolewamy świeżo rozrobionego bulionu. Żeberka dusimy do miękkości.
Kiedy żeberka będą już prawie miękkie wstaw ziemniaki do zwykłego gotowania. Najlepiej jeśli ziemniaki zostaną podane do posiłku w połówkach lub całosci. Dopilnuj także żeby kapusta została wstawiona do grzania.
W finale wykłądamy ziemniaki w ilości według uznania. Kapustę odsączamy na łyżce i nakładamy obok ziemiaków. Z kapusty formujemy spory placuszek. Następnie układamy na kapustę dwa kawałki żeberek. Ziemniaki możemy posymać suszonym koperkiem - ładnie się komponuje z ziołami w kapuście.