Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka "Palce lizać"

Dania główne

Autor: dziwonia

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 9

Dodano: 07.03.2011

Odsłon: 15471

bardzo smaczne, nawet najmłodsi się zajadali

Składniki

  • Żeberka wieprzowe, ok.1,5 kg
  • cebula, 1
  • ketchup, 10 łyżek
  • miód naturalny, 4 łyżki
  • ocet winny z czerwonego wina, 3 łyżki
  • musztarda (w oryg. grillowa), 3 łyżeczki
  • przyprawa do żeberek (Kamis), 1 op.
  • (przepis właśnie z torebki przyprawy został zaczerpnięty)
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Żeberka umyć, ściągnąć z nich błonę. Pokroić na porcje. Natrzeć połową przyprawy i odstawić do lodówki (ja odstawiłam na 2 godz.)

  2. Przygotować glazurę: do garnka wlać ketchup, miód, ocet, musztardę, dodać resztę przyprawy oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Całość zagotować, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po zagotowaniu pozostawić jeszcze na ogniu przez 15 minut (mieszać).

  3. Żeberka włożyć do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego olejem i wstawić na 20 minut do nagrzanego do 150 stopni C piekarnika. Następnie posmarować glazurą i piec ok.60 minut, jak najczęściej przewracając i smarując glazurą (moje żeberka wymagały dłuższego czasu).Można w czasie pieczenia podlać odrobiną wody.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dziwonia 08 marca 2011 O rękawie nie pomyślałam - następnym razem spróbuję. Dziękuję, pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagienka 07 marca 2011 ja robie podobnie skrzydelka z kurczaka,tylko jeszcze do marnaty sosu sojowego dodaje-pycha ,wiec i ten przepis bedzie dobry.Bede probowla...Ale wydaje mi sie,ze sensoenij byloby je upiec w rekawie,bo ze wzgledu na miod i ketchup,czyli zawartosc cukru,moga sie przypalac,a rekaw je przed tym uchroni no i nie wysusza sie.
Swietny przepis!
Pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń