Do góry

Dania główne Przepis na:

ŻEBERKA W KAPUŚCIE

Przepis dnia 2009-09-11
Dania główne

Autor: LIDECZKA

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 15438

Dodano: 06.09.2009

Odsłon: 11863

Bardzo smaczne staropolskie danie.

Składniki

  • Żeberka wieprzowe, 1 kg
  • sól, pieprz, majeranek, czosnek, papryka chili, kminek
  • kapusta kiszona, 1 kg
  • liśc laurowy, ziele angielskie, starta gałka muszkatałowa
  • masło
  • mąka 1-2 łyżki
  • cebula, 2
  • grzybki suszone, 2
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Umyte, poporcjowane żeberka natrzec solą, pieprzem, chili, majerankiem, czosnkiem i kminkiem. Odstawic (najlepiej na noc).

  2. Kapustę poszatkowac, przełożyc do duzego garnka, podlac wodą, dodac liśc laurowy, ziele, gałkę muszkatałową, pokruszone grzybki. Dusic na wolnym ogniu minimum 2 godziny.

  3. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszkilc na maśle, dodac mąkę, zasmażyc. Dodac do kapusty.

  4. Żeberka zrumienic z obu stron, włożyc do kapusty, dusic do miękkości. Podawac z ziemniakami lub pieczywem. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń