Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka w sosie śmietanowym

Dania główne

Autor: rosse

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 1700

Dodano: 03.02.2013

Odsłon: 8437

Smaczne mięsko z pysznym sosem:)

Składniki

  • żeberka, 3 paski
  • tłuszcz, 4 łyżki
  • śmietana słodka, 100 ml
  • cebula, 1 sztuka
  • czosnek, 2 ząbki
  • zioła prowansalskie
  • oregano
  • Papryka słodka
  • sól i pieprz
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Żeberka umyć i pokroić.Włożyć do miski i posypać solą,pieprzem,papryką słodką,oregano i ziołami prowansalskimi.

  2. Odstawić na ok.2 godziny do lodówki.Smażyć żeberka na dużym ogniu po 3 minuty z każdej strony.Zmniejszyć płomień,dodać 1/2 szklanki wody i dusić ok.30 minut.

  3. Obrać cebulę ,czosnek i pokroić w drobną kostkę,dołożyć do żeberek.Dusić jeszcze 10 minut.Wyciągnąć żeberka na talerz,do garnka dolać śmietanę i gotować parę minut aż trochę odparuje i zgęstnieje.Żeberka podawać z ziemniakami lub pieczywem i surówką.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kasia90 07 lutego 2013 Szukałam ciekawego przepisu na żeberka i właśnie znalazłam, wiec zabieram przepis do ulubionych:) Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosse 05 lutego 2013 Taurri świetny pomysł z tymi pieczarkami,wypróbuję następnym razem:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Taurri 05 lutego 2013 jak ktos lubi to dodac pieczarki(dusic z cebulka i miesem) cos wspanialego i nie tylko z zeberkami :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Taurri 05 lutego 2013 jak kto lubi to dodac pieczarki jeszcze( dusic z cebulka i zeberkami) pychota , taki sosik robie od lat naprawde pychota(i nie tylko z zeberkami )

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 04 lutego 2013 W sosie śmietankowym jeszcze nie robiłam - wyglądają przepysznie -)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń