Do góry

Przekąski Przepis na:

Żeberka zapiekane z fasolą

Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20670

Dodano: 18.04.2008

Odsłon: 12443

Porcja - 418 kcal

Składniki

  • 80 dag żeberek wieprzowych
  • puszka białej fasoli
  • szklanka soku pomidorowego
  • 2 cebule
  • 2-3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki pikantnego keczupu
  • majeranek
  • zioła prowansalskie
  • papryka, sól, cukier, pieprz
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Opłukane w bieżącej wodzie i osuszone żeberka pokroić na porcje. Natrzeć majerankiem, solą i pieprzem. Posmarować je keczupem i odstawić do lodówki na około trzy godziny. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć żeberka, obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron. Żeberka przełożyć do wysmarowanego odrobiną oleju żaroodpornego naczynia do zapiekania. Fasolę osączyć z zalewy, rozsypać równą warstwą po wierzchu żeberek. Cebulę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce lub bardzo drobno pokroić, wymieszać z sokiem pomidorowym. Sos doprawić do smaku ziołami, mieloną papryką, solą, pieprzem oraz cukrem. Polać sosem żeberka z fasolą. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni C. Potrawę piec około 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec pieczenia mięso odkryć i piec jeszcze 10-15 minut. Podawać z pieczywem lub z pieczonymi ziemniakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

adrianababij 04 marca 2009 Ten przepis jest rewelacyjny, naprawdę palce lizać
Zwłaszcza z pieczonymi ziemniaczkami

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

biurwa 06 maja 2008 umm... pysznie wygląda i pewnie też tak smakuje, wypróbuje na pewno :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

biurwa 06 maja 2008 Umm... pysznie wygląda i pewnie tak też smakuje, wypróbuje go na pewno :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń