Do góry

Desery Przepis na:

Zebra

Desery

Autor: Mateusz15

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 2173

Dodano: 01.11.2009

Odsłon: 20547

Proste ciasto, do którego trzeba odrobinę cierpliwości. Ale wszystko zostanie nam wynagrodzone pięknmym efektem i pysznym smakiem.

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cukier i cukier wanilinowy zelmeć na puder.

  2. Rozgrać piekrnik do temperatury: 150 stopni (termoobieg); 160 stopni (bez termoobiegu). Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem.

  3. Do miski wbić jajka i ubijać je cukrem na puszysty krem.

  4. Do masy wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przesianą przez sito. Wlać oliwę i oranżadę po czym zmiksować na jednolitą masę.

  5. Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać przesiane 2 łyżki mąki. Wymieszać łyżką.

  6. Do drugiej częsci dodać przesiane kakao i również wymieszać.

  7. Do formy wlewać na przemian po 3 łyżki ciasto ciemnego i jasnego, zaczynając od jasnego.

  8. Wstawić do piekarnika na 55 - 60 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

  9. UWAGI: Zamiast oliwy możemy dać olej słonecznikowy lub rzepakowy.

  10. Przepis pochodzi z książki "Słodkie inspiracje" wydanej przez Vorwerk, został przeze mnie nieco zmieniony.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kalahari90 05 sierpnia 2010 dzięki za poradę dam znać czy się udało :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 02 sierpnia 2010 Na prawdę nie wiem, od czego może to zależeć. Mnie zebra zawsze wychodziła, była delikatna i pulchna. Mam propozycję. Wymieszać wszystkie składniki, ale z jajek weź same żółtka. Potem rozdziel masę na dwie części i wymieszać jedną z mąką, drugą z kakao. Z białek ubij bardzo sztywną pianę, podziel na pół i wymieszaj ręcznie z każdym ciastem. Moja Ciocia tak robi i jej się udaje. Pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kalahari90 02 sierpnia 2010 Super przepis i bardzo smaczne ciasto, ale na 4 próby wyszło mi tylko za pierwszym razem. Nie wiem co robię źle i wstyd się przyznać, ale wychodzi mi zakalec :(. Może ktoś wie od czego to zależy?? Dodam tylko, że wszystkie składniki mieszam dokładnie tak jak jest w przepisie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kalahari90 02 sierpnia 2010 super ciasto, ale mi na 4 próby wyszlo tylko za pierwszym razem. Nie wiem co robie źle ale mi również wychodzi zakalec. Czy ktoś wie od czego to może zależeć? Z gówy dziekuję za pomoc.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kiniusia183 08 kwietnia 2010 przepis rewelacja, ciasto pyszne :) domownikom bardzo zasmakowało, dodaje do ulubionych

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magdaniel 12 lutego 2010 Baaaaaardzo mi sie podoba to ciasto musze go koniecznie zrobic!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 12 grudnia 2009 Bardzo się cieszę, że smakowała. Ponownie przypominam, że jeśli chcemy możemy dodać olej zamiast oliwy ;D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 12 grudnia 2009 Ciacho przepyszne, robiłam "Zebre" już dwa razy .Przepis jest prosty, czytelny i nietrudny w przygotowaniu ;) Faktycznie oliwa w cieście niewyczuwalna ;) Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń