Do góry

Sałatki Przepis na:

Zielona z łososiem

Sałatki

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20665

Dodano: 27.02.2009

Odsłon: 9843

Łatwa i szybka w przygotowaniu.

Składniki

  • groszku mrożonego, 20 dlg
  • duży ogórek wężowy, 1
  • liście (serca) sałaty, 2
  • pęczek rukoli, 20 dkg
  • filetów z łososia, 40 dkg
  • oleju, 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • musztardy dijon, 2 łyżki
  • gęstej śmietany, 10 dag
  • soku z limetki (sok z cytryny), 2-3 łyżki
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W garnku zagotuj 2 szklanki wody. Posól.

  2. Do wrzątku wrzuć nierozmrożony groszek i gotuj 2 minuty bez pokrywki. Odcedź, przelej zimną wodą, osącz.

  3. Ogórek umyj, pokrój w plastry.

  4. Opłukane serca sałaty potnij w paski, a łososia w kostkę.

  5. Opłucz rukolę, dobrze osącz lub odwiruj w wirówce do sałaty.

  6. Łososia skrop sokiem z cytryny. Odstaw na 5-10 minut.

  7. Następnie osącz i obsmaż na złoto na oleju (3 minuty). Wyjmij. Oprósz solą i pieprzem.

  8. Przygotuj sos: musztardę wymieszaj ze śmietaną. przypraw sokiem z limetki, solą i pieprzem.

  9. W dużej salaterce wymieszaj ogórki z sałatą, rukolą i groszkiem. Polej przygotowanym sosem. Na sałatce ułóż łososia. Podawaj z pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń