Do góry

Przekąski Przepis na:

Zielone kulki

Przekąski

Autor: Elifia

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 4322

Dodano: 01.03.2008

Odsłon: 540

Z jajek, twarogu, krewetek oraz koperku możemy wyczarować zielone kulki, które urozmaicą nasz jadłospis.

Składniki

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 10 dag twarożku
  • 5 dag mięsa z krewetek lub tuńczyka
  • 1/2 główki zielonej sałaty
  • łyżeczka soku z cytryny
  • pączek koperku
  • łyżka oleju
  • łyżeczka białego octu winnego
  • biały pieprz
  • pieprz cayenne
  • sól
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka obrać, przekroić na pół, wydłubać żółtka. Rozgnieść je widelcem i wymieszać z twarożkiem.

  2. Mięso z krewetek lub tuńczyka posiekać, dodać do masy żółtkowo-twarożkowej i przyprawić sokiem z cytryny, pieprzem cayenne, solą i białym pieprzem.

  3. Z masy uformować 8 kulek wielkości żółtka. Obtoczyć je w posiekanym koperku i włożyć do połówek białek.

  4. Liście sałaty polać sosem winegret, przyrządzonym z octu, oleju i soli. Ułożyć na nich jajka. RADA: Świeżość jajek sprawdzamy, umieszczając je w wodzie z solą (łyżka na szklankę wody). Świeże jajko opadnie na dno. Jeżeli unosi się jednym końcem ku górze, nie jest zbyt świeże i nie należy jeść go, np.: na miękko. Jeśli natomiast jajko odrywa się od dna i unosi na powierzchni, najprawdopodobniej jest zepsute.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń