Do góry

Dania główne Przepis na:

Zielone śledzie cioci Hani

Dania główne

Autor: Asaja5686

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 57

Dodano: 09.01.2009

Odsłon: 2883

Nie lubiłam śledzi z powodu ości i znam wiele takich osób, te są pyszne a ości znikją w magiczny sposób

Składniki

5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Śledzie rozmrażamy i kroimy na cztery części odcinając grzbiety. Robimy zalewę: olej, ocet, cukier, sól, przyprawy gotujemy dodając pokrojoną w półplasterki cebulę ok. 15-25 minut. W osobnym naczyniu mieszamy koncentrat i ketchup. Następnie układamy warstwami w płaskim rondlu zalewę, mieszankę pomidorową i śledzie i znów zalewa, pomidory i śledzie i tak do wyczerpania składników, najlepiej zakończyć pomidorami. Gotujemy to wszystko na małym ogniu pod przykryciem, nie mieszając ok. 10 minut. Po wystudzeniu przekładamy do kamionkowego naczynia lub słoja, ostrożnie żeby nie połamać śledzi. Tak zrobione śledziki mogą stać sobie w lodówce nawet 3 tygodnie i nie popsują się, najlepsze są po 3 dniach, bo ości ZNIKAJĄ!!! Możemy je zrobić inaczej krojąc śledzie na połowę, zwijając jak rolmopsy z cebulą, ogórkiem kiszonym i papryką (spiąć wykałaczką i postępować jak wyżej) lub kroić drobniej i dodając po zamarynowaniu ( ok. 3 dni) kukurydzę i fasolkę czerwoną z puszki zrobić pyszną śledziową sałatkę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń