Do góry

Dania główne Przepis na:

ziemnaczane kluseczki przecierane.

Dania główne

Autor: renis

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 363

Dodano: 24.01.2008

Odsłon: 2992

podobne do włoskich gnocchi.

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. wstawiamy duży gar wody+sól.w międzyczasie ścieramy na drobnych oczkach ziemniaki(cebulę),odlewamy nadmiar soku.dodajemy mąkę-konsystencja ciasta,jak na zacierki-dodajemy mąkę ziemniaczaną,ew.zamiast mąki ziemnaczanej jajko,ale ciasto będzie bardziej twarde(osobiście wolę bez jajka).żeby kluchy się nie sklejały do wody można dodac trochę oleju.gdy woda się zagotuje,łyżką(stołową)rzucamy małe ok.3-4 cm długości kawałki ciasta na wrzącą wodę(takie duże zaciery).po wypłynięciu gotujemy 10 min.pilnowac,żeby się za bardzo nie rozgotowały.odlewamy. sos:pokroic pieczarki,cebulę,wędlinę.podsmażmy wszystko na maśle w następującej kolejności:wędlina,cebula.kiedy zeszkli sie cebula dodajemy pieczarki i przykrywamy pokrywką(żeby puściły sok-musi byc spory ogień).kiedy pieczarki puszczą sok zmniejszamy ogień i podduszamy wszystko 5 min.znów zwiększamy ogień i odparowujemy sok i jeszcze troszkę podsmażamy,żeby pieczarki sie zarumieniły.dodajemy przyprawy i wyciskamy czosnek.wykładamy kluseczki i mieszamy je z pokruszonym białym serem i sosem.lepiej składniki na sos przygotowac wcześniej,a sos robic podczas gotowania się klusków.bo wszystko smakuje najlepiej,kiedy jest gorące.prosta wersja do kluchów:kluchy z masłem i ugotowanym kalafiorem i brokułą,fasolką szparagową.z czym chcecie.ze wszystkim smakują super!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń