Do góry

Dania główne Przepis na:

ZIEMNIACZANA ZAPIEKANKA KAWALERSKA

Dania główne

Autor: Hurragan76

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 33

Dodano: 26.08.2009

Odsłon: 17488

PROSTA i SMACZNA zapiekanka ziemniaczana do zrobienia przez "nie kucharzy". Trudności może przysporzyć sos, ale można z niego zrezygnować na rzecz np.: ketchupu.

Składniki

  • ziemniaki, 6-8 średniej wielkości
  • masło (koniecznie śmietankowe), nie całe pół kostki
  • cebula (może być czerwona- polecam), 3-4 średniej wielkości
  • boczek (najlepiej wędzony), kawałek, 4-5 grubych plastrów
  • kiełbasa, 2-3 kawałki
  • czosnek, 3-4 ząbki
  • majeranek, ok.1 łyżeczka
  • bazylia, ok.3 łyżeczki
  • sól i pieprz, do przyprawienia
  • olej lub oliwa, do smażenia
  • białe wino gronowe, do podlania
  • mąka tortowa, ok. 3 stołowe łyżki
  • mleko (tłuste, polecam pół na pół ze śmietaną), nie całe pół szklanki
  • oregano, ok. 1 łyżeczka
  • ser żółty (najlepiej teardy), kawałek, zależy od tego czy lubimy mało czy dużo sera na zapiek
  • kilka pomidorków koktajlowych, można sobie odpuścić
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ziemniaki obieramy, kroimy w plastry, zalewamy zimną wodą odstawiamy na później;

  2. cebulę kroimy w krążki;

  3. czosnek drobno siekamy;

  4. boczek kroimy w grubą kostkę, a kiełbasę w plastry;

  5. naczynie żaroodporne (blachę) smarujemy masłem, układamy w "dachówkę" (lub, po prostu, na płasko) połowę ilości ziemniaków;

  6. ziemniaki oprószamy: 1/2 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczką bazylii, solą, pieprzem i czosnkiem;

  7. na ZIMNĄ patelnię wlewamy odrobinę oliwy lub oleju, wrzucamy kiełbasę i boczek, a następnie wysmażamy na wolnym ogniu, tak aby boczek zrobił się rumiany i wytopiło jak najwięcej tłuszczu;

  8. wybieramy boczek z kiełbasą pozostawiając na patelni tłuszczyk i układamy je na ziemniakach (tłuszczyk będzie jeszcze potrzebny!!!);

  9. na kiełbasie i boczku układamy warstwę cebuli;

  10. na cebuli układamy pozostałe ziemniaki, oprószamy: 1/2 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczką bazylii, solą, pieprzem;

  11. po brzegu naczynia wlewamy 3 łyżki stołowe wody i 3łyżki stołowe wina (lub 6 wody);

  12. naczynie przykrywamy (blachę przykrywamy folią aluminiową) i wstawiamy do rozgrzanego do 200''''C piekarnika, na około 30-35min; --- Teraz najtrudniejsze - S.O.S. ;) ---

  13. podgrzewamy mleko do około 50-60''C i stawiamy "pod ręką";

  14. "pod ręką" stawiamy również: mąkę w siteczku, przyprawy: po 1 łyżeczce bazylii i oregano, sól, pieprz;

  15. do pozostałego na patelni tłuszczyku, wrzucamy około 1/4 kostki masła, i rozgrzewamy je na MAŁYM OGNIU;

  16. jak masło się roztopi, intensywnie mieszając przesiewamy na patelnię mąkę (sztuka polega na tym aby NIE POROBIŁY SIĘ KLUCHY);

  17. powoli, nie przerywając mieszania wlewamy mleko (NIE MOGĄ POROBIĆ SIĘ KLUCHY I SIĘ ZWAŻYĆ) (moja metoda polega na tym, że wsypuję odrobinę mąki, wlewam odrobinę mleka, znów wsypuję odrobinę mąki i znów odrobinę mleka i tak aż uzyskam pożądaną ilość i gęstość sosu)

  18. dodajemy bazylię i oregano, doprawiamy solą i pieprzem;

  19. odparowujemy sos aż będzie miał konsystencję gęstej śmietany (ciasta naleśnikowego), zdejmujemy patelnię z ognia;

  20. sos musi być bez gródek i mieć jednolitą, aksamitną konsystencję gęstej śmietany - jeśli to nam się udało to w kuchni jesteśmy w stanie zrobić wszystko, a jeśli nie - zapiekanka będzie bez sosu.

  21. po 30-35min (jak ziemniaki są miękkie) wyjmujemy zapiekankę z piekarnika - uwaga na oparzenia, zalewamy sosem posypujemy serem, a na wierzch układamy parę pomidorków koktajlowych;

  22. naczynia nie przykrywamy, temperaturę piekarnika zmniejszamy do 180''C (jeśli jest funkcja górnego grilla to ją włączamy) i wstawiamy jeszcze na około 15min; - do zapiekanki polecam surówkę z kapusty pekińskiej lub sałatę ze śmietaną - SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Sugarspice 23 września 2009 prosta zasada dla kazdego sosu na zasmazce, albo zimny plyn do goracej zasmazki albo zimna zasmazka zalana goracym plynem :) poza tym polecam uzywac trzepaczki do robienia sosu, wtedy nie ma bata zeby byly jakies grudki.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

diavlo 27 sierpnia 2009 hmm sos prwie jak beszamel nie straszyl bym ludzi to bardzo prosty sos i kazdy jest go w stanie przygotowac .....stosujac proporcje i zasady przygotowywania sosu beszamelowego

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Hurragan76 26 sierpnia 2009 Pierwszy raz jak robiłem sos (prawie) beszamelowy dałem zimne - nie podgrzane mleko i mi się zważyło, poza tym dla nie wprawnego mąka może zacząć się rumienić, z tego powodu mimo że podany sposób jest nie najlepszy to uważam go za łatwiejszy .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 26 sierpnia 2009 Ten sos, to tak troszkę beszamelem zalatuje... ;) Spokojnie wystarczy podsmazyć mąkę na maśle, żeby nie smakowała surowizną, a jak mleko będzie zimne, na pewno nie zrobią się grudki, tylko trzeba je dolewac stopniowo cały czas mieszając, to nie takie znowu trudne, więc szkoda byłoby rezygnować z sosu. :) Pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń