Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaczano-cukiniowa

Dania główne

Autor: annawk

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 6197

Dodano: 03.09.2009

Odsłon: 1633

zupa na czasie - kiedy cukinia obrodziła a wykopki się udały

Składniki

  • 2 małe cukinie
  • 3/4 kg ugotowanych i zgniecionych ziemniaków
  • 2 litry bulionu
  • sól, pieprz,majeranek
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cukinie przekroić wzdłuż, upiec w piekarniku aż zrobią się miękkie (200 st, około 20 min), wydrążyć ze skórki, dodać wraz z ziemniakami do gorącego bulionu, doprawić i zagotować.

  2. Blenderem rozdrobnić całość do jednolitej konsystencji, podprawić śmietaną i mąką roztrzepanymi w zimnej wodzie (3/4 szkl,) wlać do zupy , zagotować ciągle mieszając.

  3. Podawać z groszkiem ptysiowym. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń