Do góry

Przekąski Przepis na:

* Ziemniaki duszone w śmietanie *

Przekąski

Autor: karotka

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 258

Dodano: 21.03.2008

Odsłon: 12034

Ja mam sprawdzony WIEJSKI sposób na młode ziemniaki, których smak przeważnie jest słabo wyczuwalny. Myślę, ze spokojnie można spróbować także ze starymi. Super dodatek do obiadu, kolacji, potraw z rusztu czy też jako osobne danko np. z kefirkiem.

Składniki

1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki lub ósemki, przełożyć do rondla (najlepiej z grubym dnem), wlać pół szklanki gorącej wody z łyżeczką Vegety i nakryć pokrywką. Ziemniaki nie będą przykryte, ale o to właśnie chodzi.
    Po kilku minutach gotowania wlać pół litra śmietany (18-30%) i nie mieszać !
    Nakryć pokrywką i gotować na małym ogniu.
    W tym czasie posiekać cebulkę w dowolnej ilości i lekko zrumienić na odrobinie oleju. Gdy jest gotowa, dodać do gotujących się (duszących) ziemniaków i wtedy ostrożnie przemieszać.
    Ziemniaki mogą lekko przywrzeć, ale taka ich uroda :)
    Czym tłuściejsza śmietana, tym mniej przywierają. Można podlać kilkoma łyżkami mleka, jeśli ziemniaki są długo twarde.
    Gdy ziemniaki są już niemal miękkie, dodajemy sporo pieprzu oraz sporo posiekanego koperku (zimą może być mrożony, ew. szczypiorek). Kto nie dba o linię, może dodać łyżkę skwarków - WARTO, bo poprawiają smak !
    Ziemniaki zgniatamy na puree i ew. doprawiamy solą, Vegetą, pieprzem lub granulowanym czosnkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

lidka555ma 08 grudnia 2013 uwielbiamy takie ziemniaczki-robie je od dawna chociaz dopiero teraz znalazlam ten przepis(jestem od 3m-cy na smakerze)-dziekuje

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Panek 06 maja 2009 Ivona, ludzie polecają przepisy które ich zdaniem są tego warte, więc uszanuj to i przemilcz, lub najpierw sprawdź czy dobre, później komentuj, na razie zachowuje się jak kapryśna siksa i krytyk za dychę, skacząc po przepisach i każdemu wytykając ,,niby błędy", żałosne! :)
Wydaje mi się że na Smakerze pojawiłaś się pod innym nickiem, tylko coś poszło nie tak, albo skrytykowali Ciebie albo Twoje przepisy, i teraz pod nowym nickiem próbujesz się zrewanżować, co również uważam za żałosne :)
NIE pozdrawiam :)

Karotka bardzo fajne te ziemniaki, dodałem zamiast skwarków, smażonych kostek boczku :) pyszne !

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ivona 05 maja 2009 Ten ostatni komentarz nie był do karotki.Przepraszam.Internet płata figle.....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ivona 05 maja 2009 Czy tobie simensm35 wydaje się,że komentarze stworzone są tylko po to,by cmokać z lubością nad każdą "potrawą" ?
Ty możesz się zachwycać ,a ja mogę skrytykować.Ludzie wystawiający przepisy do publicznej wiadomości muszą sobie zdawać sprawę z tego,że jednemu się spodoba to co pokazują a innemu nie.A jeśli dla ciebie Kuchnia polska to kilka przepisów,to ja nie wiem co ty czytałaś.A poza tym użyłam jej jako przykładu.Równie dobrze mogłam napisać Kuchnia chińska.Ale trzeba umieć czytać ze zrozumieniem.A co do kultury osobistej,to chyba właśnie ty jesteś z nią na bakier,bo komentujesz coś co nie było skierowane do ciebie.Jak tak bardzo ci na tym zależy zaraz zobaczę twoje popisowe przepisy i wyrażę swoją obiektywną opinię,bo widzę że ci na niej niezmiernie zależy.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

simensm35 01 maja 2009 Chybiony to jest Twój komentarz, Ivona."Kuchnia Polska" to jest tylko zbiór kilku przepisów, a nie biblia. To co jedni uwielbiają, innym nie przypadnie do gustu, to co nie smakuje Tobie(ciekawe, czy choć wypróbowałaś to danie, czy piszesz tylko żeby zaistnieć w sieci?)ktoś inny będzie wychwalał. Poza tym, wycieczki osobiste i komentarze na temat rodziny są nie na miejscu, i świadczą o braku kultury osoby piszącej.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

simensm35 01 maja 2009 Chybiony to jest Twój komentarz, Ivono. "Kuchnia Polska" to jest tylko zbiór przepisów a nie biblia kucharska. Tyle przepisów ile ludzi, tyle smaków ile przepisów, to co nie smakuje tobie (ciekawe, czy w ogóle wypróbowałaś to danie)nie musi przypaść do smaku innym, i odwrotnie. A wycieczki osobiste są na pewno nie na miejscy, i świadczą o niskiej kulturze.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ivona 28 kwietnia 2009 Książki kucharskiej to ty na pewno nie napiszesz.Radzę zaglądnąć choćby do Kuchni polskiej a nie zawracać sobie głowę własnymi chybionymi pomysłami.Rodzina odetchnie z ulgą.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń