Do góry

Przekąski Przepis na:

Ziemniaki pieczone po Szwedzku

Przekąski

Autor: Pina86

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 47

Dodano: 30.10.2008

Odsłon: 3096

Pyszne pieczone ziemniaczki

Składniki

  • 6 duzych lub 12 malych ziemniakow
  • lyzki masla, 4
  • sol,pieprz
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rozgrzac piecyk do temp.220C .Obrac ziemniaki ,odciac grubiej skorke na jednym z bokow ,w ten sposob powstanie podstawa ,na ktorej ulozymy ziemniak do piecyka.Przekluc kazdy z ziemniakow wykalaczka wzdluz ok.cm powyzej podstawy.Nastepnie nacinac prostopadle do wykalaczki ,nie docinajac plastrow do konca-wykalaczka zatrzyma ciecie.Usunac wykalaczke,kilka razy przeplukac naciete ziemniaki ,aby zapobiec sklejaniu sie plastrow.Osuszyc papierowym recznikiem.Posypac sola i pieprzem .Nastepnie polac rozpuszczonym maslem .Piec ok.godziny od czasu do czasu polewac rozpuszczonym maslem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń