Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaki pieczone w mundurkach

Dania główne

Autor: alkakucharka

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 45

Dodano: 16.02.2017

Odsłon: 4617

Ziemniaki pieczone w piekarniku, w mundurach z rozmarynem i oliwą.

Składniki

  • Ziemniaki (wybieram te mniejsze)
  • oliwa z oliwek
  • rozmaryn (suszony lub świeży-u mnie mix)
  • sól i pieprz
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wybieram mniejsze ziemniaki ,dokładnie szoruję je w ciepłej wodzie.
    Osuszam i nacinam je wszerz na całej długości , głęboko , ale jednocześnie uważając by nie przeciąć ich całkowicie.
    Musimy utworzyć małe kieszonki.

    Parujemy ziemniaki na parze przez 20 minut (możemy również ugotować je w garnku ).

    Następnie przygotowujemy marynatę : do małej miseczki wlewam oliwę z oliwek (robię to na oko ;) , by wystarczyło do polania wszystkich ziemniaków - by każda kieszonka dostała swoją porcję marynaty), dodaję rozmaryn (na oko) , solę i pieprzę, mieszam.

    Każdego ziemniaka polewam powstałym dipem, rozchylając kieszonki by dotarł wszędzię jak najdokładniej.

    Opruszam raz jeszcze wszystkie rozmarynem i wkładam do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika.
    Piekę ok. 35 minut z funkcją termoobieg.

    Smacznego :)




Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń