Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaki trochę inaczej

Dania główne

Autor: eliza67

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 7

Dodano: 11.12.2009

Odsłon: 3064

Jeśli znudziły nam sie zwykłe z wody, to warto spróbować. Są aromatyczne, rozpływają się w ustach. Moża zrobić podwójną porcje i wykorzystać na sałatkę ziemniaczaną dodając ogórki i podsmażony boczuś.

Składniki

  • ziemniaki, 1 kg
  • cebula duża, 1 szt
  • olej do smażenia, 4-5 łyżek
  • przyprawa do ziemniaków ale niekoniecznie, szczypty 2
  • sół, pieprz, kucharek
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę w płplasterkach przesmażamy na złoto. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry ok 0,5 cm.

  2. W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki, solimy, dodajemy przyprawę, wykładamy pól porcji cebuli, znów ziemniaki z przyprawami i cebula. Całość zapiekamy pod przykryciem lub folią aluminiowa ok 1-1,5 h w zależności od ziemniaków. Pachną cudownie jak się pieką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

helcia 14 grudnia 2009 Niby nic a jakie dobre!Proponuje jeszcze jedna warstwe-podsmażone pieczarki , i jeszcze jedna żółty ser;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Elkamor 11 grudnia 2009 O ile łatwiej i szybciej można zrobić taka potrawę blanszując pokrojone w plastry ziemniaki w gorącej wodzie!!Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

eliza67 11 grudnia 2009 Tak, oczywiście, wtedy robią się pieczonki, wtedy już bez mięska, jako jedno danie. Pozdrawiam i życzę smacznego

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 11 grudnia 2009 A gdyby dodać jeszcze jedną warstwę np. boczku, to chyba było by też smaczne. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń