Do góry

Przekąski Przepis na:

Zimne nóżki

Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20670

Dodano: 21.03.2008

Odsłon: 10195

1 porcja: 190 kca

Składniki

  • 4 nóżki wieprzowe
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 5-6 jajek na twardo
  • ząbek czosnku
  • marynowane grzybki marynowana papryka
  • cząstki cytryny
  • rukola do dekoracji
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Dokładnie oczyszczone, umyte nóżki zalać 4 l zimnej wody i na bardzo małym ogniu gotować do chwili, gdy mięso da się łatwo oddzielić od kości. W trakcie gotowania dołożyć oczyszczone warzywa, posolić. 2. Ostudzone mięso pokroić w cienkie plasterki lub w paski. Przygotować 10-12 filiżanek. Przecedzony wywar z nóżek przyprawić do smaku solą, pieprzem i roztartym czosnkiem. 3. Do filiżanek wlać po 4 łyżki wywaru, zastudzić. Na galarecie ułożyć połówki jajek ugotowanych na twardo (żółtkiem do dołu), mięso, posiekaną w kosteczkę papryczkę i grzybki. Zalać wywarem i pozostawić do zastygnięcia. Gotową galaretę wybić na półmisek, udekorować cząstkami cytryny i rukolą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń