Do góry

Przetwory Przepis na:

Zimowa sałatka z buraków z papryką

Przetwory

Autor: hajduczek-naturalnie

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 612

Dodano: 18.12.2016

Odsłon: 282

Zwykle tę sałatkę przygotowuję w październiku, gdy wykopujemy w ogrodzie nasze buraki, ale w tym roku wyjątkowo ich nie uprawialiśmy. A jak trzeba coś kupić, to wiecie sami – wciąż odkłada się to na później. Ale tak naprawdę te pyszne buraczki możemy przygotować nawet zimą, tylko papryka będzie wtedy droższa.

Składniki

  • 3 kg buraków
  • 3 duże cebule
  • 1/2 kg świeżej słodkiej papryki, najlepiej czerwonej
  • 3/4 szklanki oleju o neutralnym smaku (zwykle używam z pestek winogron, ale może być dowolny)
  • 3/4 szklanki octu (w oryginale - spirytusowy, ja używam jabłkowego i dodaję troche więcej - do smaku)
  • 3/4 szklanki cukru (ewentualnie ksylitolu, jeśli ktoś unika cukru)
  • 1 czubata łyżka soli
  • ziarnka pieprzu i ziela angielskiego – po kilka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Buraki wyszorować i bez obierania ugotować lub upiec do miękkości. Po wystudzeniu obrać ze skórki i zetrzeć na dużych oczkach tarki.

  2. Cebule obrać i posiekać. Podobnie paprykę – umyć, oczyścić i pokroić w drobną kostkę.

  3. Składniki zalewy – olej, cukier, ocet, sól i przyprawy zagotować. Dodać cebulę, gotować około 3 minut. Dodać paprykę i gotować jeszcze 7 minut.

  4. Na koniec dodać utarte buraki i mieszając gotować kolejne 3 minuty. Sprawdzić, czy przypadkiem nie trzeba dodać nieco octu jabłkowego – ja dodałam, bo sałatka była troszkę za mało kwaśna.

  5. Gorące buraczki układać w słoikach, pasteryzować 10 minut (w piekarniku pół godziny).

  6. Tę sałatkę najlepiej przygotować od razu z podwójnej lub nawet potrójnej porcji, jeśli macie wystarczająco duży garnek. Naprawdę trudno się powstrzymać od przynoszenia ze spiżarni kolejnych i kolejnych słoików… A z podanej porcji uzyskujemy tylko 12 słoiczków o pojemności około 300 ml. Sami więc widzicie, że po prostu trzeba zrobić tych buraczków więcej! Sprawdzają się jako dodatek to rozmaitych potraw mięsnych w rodzaju zrazów czy gulaszu, ale smakują doskonale nawet na lekką kolację albo jako smaczna przekąska w środku dnia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń