Do góry

Zupy Przepis na:

Zimowa zupa-mix z czerwonej soczewicy bez mięsa :)

Zupy

Autor: Tangerinka

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 1326

Dodano: 07.08.2008

Odsłon: 6057

Bardzo sycąca zupka. Smaczna i tania. Z ilości składników podanych niżej wychodzą prawie 3 litry zupy.

Składniki

  • cebula (opcjonalnie), 1 spora sztuka
  • 3/4 puszki pokrojonych pomidorów LUB koncentrat pomidorowy, ok. pół małego słoiczka (30-40g ?)
  • bulion warzywny LUB 2 kostki warzywne, pieprz, tymianek, mięta, laur, olej
  • 3/4 pomidorów krojonych z puszki LUB koncentrat pomidorowy, ok. pół małego słoiczka (30-40g ?)
  • bulion warzywny LUB 2 kostki warzywne, tymianek, mięta, laur, olej
  • soczewica czerwona (połówki), 1 torebka 400g
  • marchewka, 1 duża lub 2 małe
  • seler bulwiasty, mały kawałek : 2-3 plasterki
  • cebula, 1 spora sztuka
  • koncentrat pomidorowy, ok. pół małego słoiczka (30-40g ?)
  • 2 kostki warzywne, tymianek, mięta, laur, olej
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Soczewicę zalać w garnku 3 litrowym wodą - odstawić do namoczenia na 10-15 minut. Zagotować, wlać bulion (wrzucić kostki warzywne). Marchewkę i seler pokroić w cienkie plasterki; cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju, wrzucić na to marchew i seler. Podsmażać przez 2 minuty, mieszając. Wrzucić cebulkę i całość poddusić jeszcze przez 2 minuty. (podsmażanie na dużym ogniu). Warzywa z patelni połączyć z soczewicą w garnku, dodać pomidory, troszkę tymianku, troszkę mięty, 1-2 listki laurowe. Pozostawić na małym ogniu - niech się gotuje (ok. 30 minut). Zupę trzeba mieszać od czasu do czasu i ewent. uzupełniać brak wody - soczewica bardzo ją ''''''''''''''''''''''''''''''''wciąga''''''''''''''''''''''''''''''''... Odstawić do ostygnięcia. Doprawić tymiankiem, miętą i ewentualnie pomidorami (ale uwaga - zupa nie może być zbyt kwaśna!). Zmiksować. Podawać ciepłą, przystrojoną listkami mięty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń