Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki z przepisu Babci z Bieszczad.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 172
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 172
Składniki
Wykonanie: Zarobić rozczyn z drożdży, 2 łyżek mąki, kilkoma łyżeczkami ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce.
Następnie mąkę wymieszać z podrośniętym rozczynem, żółtkami, jajkiem, resztą mleka, rozpuszczonym masłem, olejem, cukrem waniliowym, spirytusem i szczyptą soli.
Całość dokładnie wyrabiać ręką przez około ½ godziny, po czym odstawić ponownie do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta urywać kawałki ciasta, nadziewać marmoladą i formować pączki.
Układać na stolnicy posypanej mąką i pozostawić przez chwilę do ponownego wyrośnięcia.
W szerokim rondlu rozgrzać olej i smażyć pod przykryciem do zrumienienia. Dobrze złociste pączki wyjąć z tłuszczu i odsączyć na bibule.