Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, soczysty i aromatyczny kurczak
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 26
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1276
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 59
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 26
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1276
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 59
Składniki
Kurczaka czyścimy, opalamy z resztek pierza, dokładnie myjemy i osuszamy.
Mieszamy olej, miód, przyprawa do kurczaka (złoty kurczak z Prymatu), słodką paprykę, czosnek i pieprz. Tak przygotowaną Marynatą smarujemy całego kurczaka w środku też i odstawiamy do lodówki na noc.
Na drugi dzień pieczemy go na 180 stopni, przez 90 minut (nie używamy termo obiegu w piecu, bo kurczak będzie suchy), co pół godziny przewracamy go, a co 15 podlewamy piwem jabłkowym.
Czas pieczenia zależy od wielkości kurczaka zasada jest taka, że na kilo mięsa przeznaczamy godzinę w piekarniku.