Do góry

Śniadania Przepis na:

Żółty ser domowej roboty

Śniadania

Autor: renka

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 400

Dodano: 12.11.2010

Odsłon: 38304

Bardzo dobry, można dodać przyprawy jakie kto lubi np. kminek, koper itp.Żółty ser najlepiej robić z nabiału dobrej jakości (wiejskiego) ja z takiego robiłam -)

Składniki

  • mleko, 1 litr
  • Ser biały, 1 kg
  • jajka, 2 całe, 1 żółtko
  • masło, 3 dag
  • soda, 1/2 łyżeczki (płaskiej)
  • sól, 1 płaska łyżka
  • przyprawy, wg. uznania
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko zagotować, na gotujące włożyć ser i gotować 20 min mieszając.

  2. Następnie odcedzić włożyć do miski, dodać jajka, sodę i roztopione masło.

  3. Szybko dobrze wymieszać i włożyć do uciętej plastikowej butelki (np. po oranżadzie)

  4. Włożyć do lodówki, po zastygnięciu przeciąć butelkę.

  5. SMACZNEGO !

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (31)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anetas197601 03 stycznia 2013 bardzo ciekawy pomysł muszę wypróbować :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rumianka 10 listopada 2012 zrobilam wczoraj ,serek sie udal znakomicie ,jest bardzo smaczny dziekuje za przepis :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wiolka02 02 marca 2012 Ooo ciekawy przepis, jak tylko będę miała dostęp do świeżego wiejskiego mleczka od razu wypróbuję przepis :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagienkaaa 05 lipca 2011 Jestem zaskoczona tym przepisem!ZARAZ ROBIE:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 21 lutego 2011 ser został zrobiony z dodatkiem ziół suszonych różnistych , zrobił szybką karierę w moim domu i niewątpliwie jeszcze nie raz zostanie zaproszony na występy gościnne , dzięki za fajny przepis

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 29 listopada 2010 Lisek nie wiem co zrobiłaś nie tak,u mnie też było mleko i ser ze wsi i wyszedł jak widać na zdjęciu -)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

listek 29 listopada 2010 No i wyszła mi .... pasta serowa. Ale też smaczna (dodałam zioła prowansalskie i sporo czosnku). Następnego dnia dodałam szpinak i mieliśmy fajne danie z makaronem. Czy winę za to, że ser się nie ściął może ponosić mleko (u mnie było ze wsi, niepasteryzowane)?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 24 listopada 2010 Niestety tak - to jest jedyna potrawa w ,której "toleruję" surowe jajka , oczywiście wiadomego pochodzenia -)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń