Do góry

Dania główne Przepis na:

Zpiekanka ziemniaczana

Dania główne

Autor: iza1988x

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 25

Dodano: 16.09.2009

Odsłon: 6685

Danie jedno-garnkowe, pyszne i syte ;)

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki ( około 0,5 cm grubosci).Cebule obieramy i kroimy w plastry.mieso rowniez kroimy w kawałki takie na jeden gryz.Kapuste kiszona delikatnie odsaczamy ale nie do konca niech zostanie wilgotna.

  2. w naczyniu zaroodpornym ukladamy warstwe z 1/3 ziemniakow,posypujemy wegeta wg.uznania, na ziemniaki ukladamy warstwe miesa i przyprawiamy pieprzem i sola, na mieso kladziemy warstwe kapusty kiszonej, na kapuste cebule i znow przyprawiamy,skrapiamy delikatnie oliwa,i czynnosci te powtarzamy jeszcze raz.

  3. Pieczemu okolo 2 godz. (długo ale naprawde warto !!!)w temperaturze 180 stopni pod przykryciem.Prosze nie martwic sie duza iloscia soku i wody w daniu, okolo pol godziny przed koncem pieczenia zdejmujemy pokrywe aby sok odparowal a zapiekanka sie zarumienila.

  4. Danie swietnie smakuje z ogorkami ze smietana, i jest swietna propozycja na zimowe niedzielne obiady.

  5. Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: zpiekanka

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń