Do góry

Dania główne Przepis na:

Zrazy w ciemnym piwie

Dania główne

Autor: maciejka

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 2155

Dodano: 05.02.2008

Odsłon: 1175

Dla smakoszy i piwoszy!

Składniki

  • wołowina zrazowa, 8 plastrów (po 2 na osobę)
  • ogórki kiszone, 4 sztuki
  • cebula, 2 sztuki
  • musztarda dijon, 3 łyżki
  • ciemne piwo (np. Guinnes), 0, 5 l
  • sól, pieprz, do smaku
  • tymianek (opcjonalnie), szczypta
  • oliwa, 3 łyżki
  • mąka, 1 łyżeczka
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso obrać z błon (ew. wykroić kości), opłukać, osuszyć, rozbić lekko wałkiem (nie używać tłuczka!). Opruszyć solą i pieprzem, posmarować musztardą. Ogórki kiszone przekroić wzdłuż na połówki. Położyć na mięsie, na stronie posmarowanej musztardą i ciasno zwinąć, spiąć wykałaczkami lub szpikulcami do zrazów. Na patelnię wlać oliwę, na zimną wsypać pokrojoną w talarki cebulę - podsmażyć. Odsunąć na bok cebulę i na gorącym tłuszczu obsmażyć zrazy. Można opruszyć roztartym w palcach tymiankiem. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i zalać ciemneym piwem tak, by całe mięso było przykryte. Wstawić do nagrzanego do 175 st. piekarnika i zapiekać ok. 45 min. Przygotować "zaklepkę" z mąki i wody - wlać, zagotować. Można podawać z pyzami, kopytkami lub pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń