Do góry

Dania główne Przepis na:

Zrazy wołowe zawijane z angielskim smaczkiem

Dania główne

Autor: jarek15105

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 234

Dodano: 29.06.2008

Odsłon: 3507

Proste , tradycyjne lecz trochę zmieniony smak. Gdy nie miałem pod ręką sklepu Polskiego, zmieniłem część składników. Smacznego

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zrazówkę umyć, sprawić, pozbawić błon itp. Mięso ciąć w niegrube plastry, poprzecznie, pod kątem w stosunku do długości włókien. ( ja kupuje gotowe steki w cienkich plastrach) Plastry rozbić tłuczkiem , proszę bez przesady. Plastry rozłożyż na desce, smarować jedną stronę musztardą, posypywać świeżo zmielonym pieprzem. Na mięso układać plastry beconu. Na jednym końcu zrazu układać suszonego pomidora z oleju, piórko cebuli. Zrazy ściśle zawijać i związać dokładnie nitką. Obtoczyć w mące, kłaść na rozgrzany smalec. Obsmażyć z każdej strony. Do garnka wlać wodę, wrzucić ziele angielskie, pieprz czarny w ziarenkach, listek laurowy , łyzkę smalcu. Gdy woda zacznie się gotować, wkładamy z patelni zrazy do garnka. Na pozostałym tłuszczu rumienimy posiekaną w kostkę cebulę. Cebulę wrzucamy do duszących się zrazów. Zrazy są gotowe , gdy są miekkie. Sos ze zrazów zagęścić mąką i śmietaną. Podaje z kaszą gryczanną i zasmażanymi na słodko i kwaśno buraczkami oraz sałatką z kiszonych ogórków i cebuli. Samk uzupełnić czerwonym winem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 16 marca 2010 Tak przyrzadzonych zrazów nie próbowałam .Przepis bardzo mi sie podoba więc wedruje do ulubionych.Masz naprawde swietne przepisy.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń