Do góry

Dania główne Przepis na:

Zrazy z gryki po warszawsku

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20659

Dodano: 08.05.2009

Odsłon: 5015

Oryginalne i wyśmienite danie obiadowe.

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Suszone grzyby moczyć w wodzie przez noc, następnego dnia ugotować. Połowę wywaru przeznaczyć do gotowania kaszy, resztę pozostawić na sos.

  2. Grzyby posiekać, przesmażyć na maśle razem z jedną, drobno pokrojoną cebulą.

  3. Kaszę przepłukać, zalać wywarem z grzybów. Ugotować do miękkości, posolić. Gdy woda wyparuje, kaszę ostudzić. Wbić jajko i dodać tyle mąki, aby masa dała się dobrze formować. Starannie ją wyrobić.

  4. Masę rozwałkować, wycinać niewielkie prostokąty. Na każdym ułożyć po porcji farszu grzybowego. Zrolować formując podłużny zrazik. Obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoto na smalcu.

  5. Przygotować sos: dwie posiekane cebule zeszklić na maśle oprószyć mąką. Rozprowadzić wywarem grzybowym i śmietaną. Zagotować, przyprawić, podać do zrazów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń