Do góry

Dania główne Przepis na:

Zrazy z żurawiną

Dania główne

Autor: maciejka

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 2155

Dodano: 26.02.2009

Odsłon: 1881

Lekkość, słodycz, wyrafinowanie... - brzmi jak reklama najlepszego deseru!!!

Składniki

  • mięso drobiowe lub wieprzowe, 8 plastrów (po dwie porcje na osobę)
  • jabłko czerwone słodkie, 1 szt.
  • winogrona ciemne, 20 szt.
  • żurawina do mięs, 100 g
  • sok żurawinowy, 150 ml
  • imbir świeży, 1 łyżka
  • ziele angielskie (mielone), 0,5 łyżeczki
  • oliwa, 6 łyżek
  • sól, pieprz, do smaku
  • czerwone wino (opcjonalnie), 100 ml
  • mąka, 1 łyżeczka
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Sprawić mięso (ja zrobiłem ze schabu), rozbić jak na zrazy na 3-5 mm, oprószyć solą i pieprzem. Odłożyć w chłodne miejsce.

  2. Posiekać winogrona (oczyszczone z pestek) i jabłka na małą kosteczkę (im drobniej tym lepiej!), wymieszać - dodać żurawinę, ponownie wymieszać. Przełożyć na sito do odcieknięcia - soki zachować!!! Gdy masa owocowa odcieknie - włożyć ją do miseczki, dodać starty imbir i mielone ziele angielskie - wymieszać. (Jeśli okaże się, że masa owocowa jest zbyt soczysta - można zasypać bułką tartą)

  3. Na rozbite zraziki układać masę owocową - zrolować jak zrazy klasyczne i związać sznurkiem lub spiąć wykałaczką.

  4. Rozgrzać oliwę, na gorącą kłaść zraziki i mocno obsmażyć z każdej strony (ok. 5-7 min) - zdjąć sznurek lub wyciągnąć wykałaczki. Następnie zalać sokiem żurawinowym i sokami od owoców. Ewentualnie można dodać czerwone wino. Podduszać na małym ogniu pod przykryciem ok. 25 min, często obracając.

  5. Gdy mięso jest już gotowe - wyciągnąć na talerz i przykryć pokrywką (ważne - żeby nie wystygły) - sos zredukować na silnym ogniu cały czas mieszając, by się nie przypalił - będzie gorzki!!! Dodać mąkę rozrobioną w odrobinie wody. Zagotować.

  6. Podawać np. z kuskusem, krojąc roladki na ukośne plasterki - polać sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń