Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa aksamitna

Zupy

Autor: Wabik

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 91

Dodano: 09.01.2010

Odsłon: 2449

Gęsta, kremowa zupa. Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Aromatyczna i pyszna.

Składniki

  • por, 1 duży
  • szpinak mrożony (liście), 200g
  • woda, 1l
  • ser topiony (bez dodatków), 100g
  • śmietana 18%, 100g
  • Kostki rosołowe, 2 szt.
  • czosek, 1 duży ząbek
  • pieprz, sól
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pora rozkroić i dokładnie umyć liście, także zielone części, pokroić co 1 cm. Razem ze szpinakiem wrzucić do wody i pogotować aż zmiękną. Zmiksować zupę na jednolitą masę.

  2. Dodać kostki rosołowe i ser, podgrzewać, mieszać aż ser się rozpuści, zagotować.

  3. Dodać śmietanę, wcisnąć czosnek, doprawić, już nie gotować.

  4. Podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub ewentualnie z ryżem. Smacznego :-)

  5. Dygresje Wabika: Grzanki należy robić w piekarniku (nie na patelni) - wychodzą znacznie lepsze. A najlepiej moim zdaniem z chleba tostowego graham – łatwo przygotować i są delikatne, i super-kruche. Zielona część pora jest jadalna :-) Naprawdę szkoda ją wyrzucać, zwłaszcza jeżeli chodzi o miksowaną zupę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Wabik 22 kwietnia 2010 Natie, myślę, że własna inwencja jest zawsze wskazana w kuchni. Ja po prostu bardzo lubię zupy ze śmietaną, ale jestem przekonany, że ta zupa w ogóle bez śmietany lub z dodatkiem jogurtu rówież bedzie smaczna. Powodzenia :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

NATIE 21 kwietnia 2010 Super pomysl. Chetnie wyprobuje, ale czy mysliz ze smietane 18% mozna zastapic czyms lzejszym np jogurtem?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Befado 10 stycznia 2010 Wygląda i na pewno smakuje wspaniale.Dodaję do ulubionych.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń