Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa cebulowa

Przepis dnia 2008-05-30
Zupy

Autor: wellina

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 2862

Dodano: 18.05.2008

Odsłon: 58822

szybko, wykwintnie,smacznie

Składniki

  • wywar mięsny lub warzywny, 1,5 - 2 litry
  • cebula, 1 kg
  • masło, 2 łyżki
  • oliwa z oliwek, 2 łyżki
  • białe wytrawne wino, 1lampka
  • grzanki z francuskiej bagietki, 1 na osobę
  • majeranek, sól, pieprz,wegeta, do smaku
  • ser żółty /najlepiej o jakimś zdecydowanym smaku/, ilość wedle uznania
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę i przesmażamy aż cebula się ładnie zezłoci. Nasępnie podlewamy białym winem, a gdy odparuje wlewamy na patelnię szklanke bulionu, przykrywamy i dusimy jakieś 15 minut. Następnie wrzucamy wszystko do gorącego wywaru, doprawiamy i gotujemy jeszcze jakieś 2 min. Do malutkich żaroodpornych miseczek wlewamy porcję zupy, na każdej z nich kładziemy bagietkę, posypujemy startym serem i wkladamy na minutę do piekarnika /z opcją grillowania/ , żeby ser ładnie się zapiekł. I możemy jeść :-)))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kaska321 03 stycznia 2011 Bardzo.... bardzo dziekuje ,uwielbiam ta zupke ,a nie mialam pojecia jak sie ja robi

44 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

purchawencjos 03 lutego 2010 Cebulowa po francusku :) prawie jak u Pascala :) uwielbiam ją ! Gorąco polecam ....poezja !

44 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kryska 17 grudnia 2009 wlasnie mam ochote na taka zupke , na pewno ja zrobie. pozdrawiam

42 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Sugarspice 18 sierpnia 2009 najwazniejsze zeby cebule smazyc dlugo i na malym ogniu, zeby sie skarmelizowala. To wlasnie jest podstawowy smak tej zupy :)

46 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ivona 28 kwietnia 2009 Zupę cebulową robię "prawie" tak samo,ale inaczej przyprawiam.Dodaję czosnek,tymianek,odrobinę startej gałki muszkatołowej,a obok wina,ale tuż pod sam koniec gotowania wlewam kieliszek dobrego brandy. Do zapiekania używam sera gruyere,ma fajny orzechowy smak.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń