Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa cebulowa

Zupy

Autor: GregoryPek

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 1022

Dodano: 27.12.2007

Odsłon: 10196

Porcja zawiera 220 kcal

Składniki

  • bulion (może być z kostki), 600 ml
  • duże cebule, 4
  • ząbki czosnku, 2
  • czerwonego wytrawnego wina, 100 ml
  • łyżki masła, 3
  • łyżki oliwy, 3
  • łyżki mąki, 2
  • kromki bagietki, 4
  • plastry ementalera lub sera Gruyere, 4
  • listki laurowe, 2
  • ziarenka ziela angielskiego, 4
  • suszonego tymianku i suszonej natki pietruszki, 1/2
  • szczypta majeranku
  • sól do smaku
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę pokrój na talarki, czosnek posiekaj. Rozpuść masło, dodaj oliwę i cebulę. Przyrumienione posyp mąką i mieszając, smaż dalej, aż mąka nabierze złotego koloru. Dodaj czosnek i wino. Gotuj 5 minut. Wlej bulion, dodaj listki laurowe, ziele angielskie, tymianek, majeranek, pietruszkę i sól. Gotuj 40 min. Kromki bagietki obsmaż na patelni bez tłuszczu. Przelej zupę do naczyń żaroodpornych, ułuż grzanki i ser. Wstaw do piekarnika (180 - 200 C). Wyjmij gdy ser się stopi

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń