Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa - cebulowy żur

Zupy

Autor: matus

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 9

Dodano: 15.04.2009

Odsłon: 766

Smaczna, moja rodzina ją uwielbia

Składniki

  • 3 duże cebule - obrane i pokrojone w grubą kostkę
  • kiełbasy najlepiej swojskiej - pokrojonrj w plasterki
  • z 8 ziemniaków (zależy od wielkości - jak ktoś lubi gęstą zupę to duże) pokrojonych w kostkę na zupę na zupę
  • garść włoszczyzny w pskach
  • 2 ząbki czosnku
  • żurek - ja nie zawsze mam swój robiony więc czasem daję z butelki też b.dobry
  • majeranek
  • pieprz kolorowy, sól
  • 1/2/ szkl. śmietany
> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kiełbasę podsmażamy na patelni na odrobinie tłuszcza - ja podpiekam do momentu, aż będzie rumiana. Wtedy dodaje cebulkę i nadal podsmażam na małym ogniu, mieszając żeby się nie przypaliła ewentualnie podlewam odrobiną wody i duszę pod przykryciem. Obieram ziemniaki, płucze, kroję w kostkę i wrzucam do garnka. Następnie odcedzam grzyby nie wylewając tej wody w której się moczyły i kroję je jak są za duże w mniejsze kawałki. Grzyby i włoszczyznę dodaje do ziemniaków i zaczynam gotować. Jak ziemniaki są już prawie gotowe wrzucam zawartość patelni (kiełbaskę i cebulkę podsmażone - nie muszą się smażyć dopóki ziemniaki nie będą gotowe - wystawiamy wcześniej i zostawiamy pod przykryciem) Gdy wszystkie składniki są już miękkie wlewamy całą butelkę żurku, śmietanę i majeranek. Gdy wszystko znowu zacznie się gotować przyprawiamy sola i pieprzem jeśli jest taka potrzeba i wciskamy 2 ząbki czosnku. Mieszamy wszystko po raz ostatni i zestawiamy z ognia na ok 1 - 2 godz. wtedy cała zupa przejdzie naciągnie wszystkimi składnikami.

  2. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

matus 29 lipca 2010 Ja mrożę kapelusze grzybów twardych (na zimę) np. prawdziwki i do takiej zupy kroję ok. 3-4 dużych sztuk. Zdecydowanie lepiej ta zupka smakuje z grzybkami leśnymi. Nie polecam pieczarek.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń