Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa chrzanowa

Zupy

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20675

Dodano: 26.03.2009

Odsłon: 9944

Pyszna, świąteczna zupka:) Dobra na główne ale i na pierwsze danie:)

Składniki

  • wywar z wędzonki, 5 szklanek
  • zakwas na barszcz biały, 1 lub 2 szklanki
  • gęsta, kwaśna śmietana, 1/2 szklanki
  • Szynka wędzona, 20 dkg
  • mielony kminek, 1/2 łyżki
  • starty chcrzan, 1/2 łyżki
  • pieprz mielony
  • Natka pietruszki
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wywar z wędzonki wymieszać z zakwasem, zagotować, przyprawić kminkiem, solą i pieprzem.

  2. Śmietanę zmiksować z chrzanem i kilkoma łyżkami zupy (ewentualnie można dodać łyżkę mąki pszennej, dzięki temu zupa będzie miała bardziej aksamitną, kremową konsystencję). Wlać do zupy w garnku, wymieszać. Podgrzać. Szynkę pokroić w cienkie paseczki (ew. można podsmażyć na łyżce oleju).

  3. Gotową zupę rozlać do ogrzanych bulionówek. Do każdej włożyć pokrojoną w paseczki szynkę. Udekorować zieleniną. Posypać odrobiną kminku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń