Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa cukiniowa

Zupy

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20663

Dodano: 17.03.2009

Odsłon: 3869

Pyszna zupa, szczególnie dobrze smakuje w ciepłe wiosenne dni, więc już niedługo :))

Składniki

  • 3 cukinie
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka świeżego zielonego groszku
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1,5 l. wywaru mięsnego
  • sól, pieprz
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cukinie umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i czosnek, dodać pokrojoną cukinię i groszek, smażyć ok. 3 min. po czym zalać wywarem, doprawić solą i pieprzem i gotować ok. 15 min. Na koniec zupę zaprawić śmietaną wymieszaną z maką. Podawać z ryżem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń