Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa dyniowa

Zupy

Autor: maciejka

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 2155

Dodano: 05.02.2008

Odsłon: 3315

Zjawiskowa zupa, ale nie dla zjaw...

Przygotowanie

  1. Dynię obrać, wypestkować, usunąć włókna z miąższu, pokroić w kostkę i ugotować w małej ilości wody (trzeba mieszać, bo niestety lubi się przypalać). Przetrzeć przez sito lub zmiksować na papkę. Wlać mleko, wsypać mak oraz cukier - gotować na bardzo małym ogniu, często mieszając. Ziemniaki zetrzeć na tarce z najdrobniejszymi oczkami, mocno odcisnąć ( zebrać skrobię z wyciśniętego, ustałego soku ziemniaczanego i dodać do masy ziemniaczanej), wbić całe jajko, wsypać mąkę i dodać sporą szczyptę soli. Wyrobić na zwarte, dość twarde ciasto (zdecydowanie twardsze niż na szare kluski). Urywać kawałki ciasta i w dłoniach formować kulki wielkości czereśni i wrzucać do mrugającej zupy. Gotować ok. 10 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Elkamor 05 września 2009 Ja po ugotowaniu dynię miksuję,dodaje mleko i robię zacierki.Wszyscy zajadają się taka zupą.Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń