Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 37
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 174
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 37
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 174
Składniki
Dynię obrać, wypestkować, usunąć włókna z miąższu, pokroić w kostkę i ugotować w małej ilości wody (trzeba mieszać, bo niestety lubi się przypalać). Przetrzeć przez sito lub zmiksować na papkę. Wlać mleko, wsypać mak oraz cukier - gotować na bardzo małym ogniu, często mieszając. Ziemniaki zetrzeć na tarce z najdrobniejszymi oczkami, mocno odcisnąć ( zebrać skrobię z wyciśniętego, ustałego soku ziemniaczanego i dodać do masy ziemniaczanej), wbić całe jajko, wsypać mąkę i dodać sporą szczyptę soli. Wyrobić na zwarte, dość twarde ciasto (zdecydowanie twardsze niż na szare kluski). Urywać kawałki ciasta i w dłoniach formować kulki wielkości czereśni i wrzucać do mrugającej zupy. Gotować ok. 10 min.