Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa Fasolowa

Przepis dnia 2009-12-29
Zupy

Autor: purchawencjos

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 1182

Dodano: 26.12.2009

Odsłon: 25392

Aromatyczna :)

Składniki

  • fasola, 500 g
  • żeberka wędzone, 200 gram
  • marchewki duże, 2
  • pietruszka korzeń, 1
  • seler korzeń, 1/4
  • pomidorwy, 2
  • cebule, 2
  • łyżki mąki, 2
  • sól, pieprz, paryka czerwona, majeranek, do smaku
  • listki laurowe, ziele angielski, według uznania
  • olej, 4 łyżki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Fasolę moczymy przez ok. 12 godzin w wodzie wraz z zielem angielskim i listkami laurowymi. Gdy fasola zmięknie przelewamy wraz z wodą i przyprawami do garnka, uzupełniamy wodą o ok. 2 litry, wkładamy żeberka i gotujemy ok. 1,5 godziny na małym ogniu, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę i seler. Gotujemy razem ok. pół godziny (wtedy fasola powinna być już miękka, jeśli nie - gotujemy aż zmięknie). Ok. 10 minut prze końcem gotowania dorzucamy sparzone, obrane, starte na grubej tarce pomidory. W rondlu rozgrzewamy 3 łyżki oleju i szklimy drobno posiekaną w kostkę cebulę. Gdy cebulka zacznie się rumienić, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę, którą następnie dodajemy do zupy. Gotujemy razem przez ok. 5 minut. Na koniec dorzucamy majeranek pieprz , czerwoną paprykę i sól gdy jest jej za mało.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kuchniahanny 13 stycznia 2010 Uwielbiam fasole,a ta zupa na pewno jest pyszna!

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 26 grudnia 2009 Ja fasolową polubiłam dopiero tej jesieni ;) i to jak! Gdy się wraca zmarzniętym, zmęczonym i głodnym do domu, nie ma nic lepszego niż talerz takiej zupy :) a z dodatkiem wędzonego boczku to już w ogóle pychota :)

13 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 26 grudnia 2009 Osobiście nie lubię zupy fasolowej, ale myślę, że mojej rodzinie posmakuje. Pozdrawiam!

12 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń