Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna zupka grzybowa:) jedna z moich uwielbionych!!
Najprostszy sposób na wykorzystanie warzyw pozostałych bo ugotowaniu wywaru w...
Odsłon: 19
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2232
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 247
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1556
Najprostszy sposób na wykorzystanie warzyw pozostałych bo ugotowaniu wywaru w...
Odsłon: 19
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2232
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 247
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1556
Składniki
Udka dokładnie myjemy, zalewamy ok 3l wody i gotujemy. W między czasie obieramy włoszczyznę, cebulę i dorzucamy do mięska. Gotujemy na wolnym ogniu do czasu zebrania się szumowin.
Zbieramy szumowiny i dorzucamy wcześniej dobrze wypłukane grzyby. Solimy, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz w ziarenkach (ewentualnie kostki rosołowe, maggi). Gotujemy ok 2h na małym ogniu.
Po tym czasie sprawdzamy miękkość warzyw, jeśli są miękkie wyciągamy cebulę, seler, pietruszkę i por. Zupę zaprawiamy rozmąconą mąką z wodą (by lekko zagęścić zupkę) i dodajemy śmietanki wedle uznania. Jeśli ktoś woli, nie trzeba jej wcale dodawać.
Podawać z makaronem, najlepiej grubszymi nitkami i z kleksem śmietanki. Ale co kto lubi..:) Smacznego!