Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa jajeczna

Zupy

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20665

Dodano: 03.04.2009

Odsłon: 3036

Zupa w sam raz na święta :)

Składniki

  • groszku cukrowego, 40 dkg
  • jajek, 6
  • masła, 3 łyżki
  • wywaru drobiowego, 1 l
  • marchweka, 1
  • słodkiej śmietany, 1 szklanka
  • mąki, 1 płaska łyżka
  • sól
  • pieprz
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Groszek cukrowy umyć, oczyścić. Jajka ugotować na twardo.

  2. Na rozgrzanym maśle zasmażyć mąkę, dodać wywar drobiowy cały czas mieszając, zagotować, dodać pokrojony groszek i śmietanę, doprawić solą i pieprzem.

  3. Gotować do miękkości groszku. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostkę jajka. Oddzielnie ugotować marchewkę.

  4. Zupę podawać udekorowaną kwiatuszkami wyciętymi z marchewki. Podawać z pieczywem lub ziemniakami puree.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń