Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa jarzynowa

Przepis dnia 2009-10-16
Zupy

Autor: Mole3

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 1409

Dodano: 10.10.2009

Odsłon: 8393

Pyszna, lekka zupa - takie ostatnie łapanie smaków lata i jesieni. Wersja na kostkach rosołowych, ale na wywarze jest także wspaniała.

Składniki

  • Ziemniak średni, 3 szt.
  • marchewka, 2 szt.
  • pietruszka - korzeń, 1 szt.
  • seler, 1/2 korzenia
  • cebula, 1 szt. duża
  • brukselka, 12 szt.
  • Fasolka szparagowa mamut, 12 szt.
  • Kostki rosołowe, 2 szt.
  • Pieprz, sól, maggi do smaku
  • Natka selera, wg uznania
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki, seler i cebulę pokroić w kostkę, marchew i pietruszkę zetrzeć na tarku, fasolkę pokroić na mniejsze kawałki, brukselkę na pół (lub, jeśli jest duża, na 4 części).

  2. Do garnka na gotującą się wodę (1 l) wrzucić ziemniaki, seler i cebulę. Pogotować 10 minut. Dodać kostki rosołowe, fasolkę, brukselkę, starte marchew i pietruszkę - gotować kolejne 20 minut. Oczywiście, wodę uzupełniać w miarę potrzeb.

  3. Gdy wszystkie jarzyny będą miękkie, doprawić solą, pieprzem, maggi - według uznania. Dodać posiekaną nać selera.

  4. Do zupy można dodać parę łyżek kaszy manny na kilka minut przed końcem gotowania - będzie gęstsza. Wersja bez kaszy doskonale smakuje z pieczywem.

  5. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

MARIO84 04 stycznia 2011 Na pewno dobra. Jedyne co u mnie by nie przeszło to kostki rosołowe. Ja zawsze muszę miec wywar z kości(takich żeby można było jeszcze coś mięska uskubnąc) no ale generalnie na pewno dobra bo też takie gotuję

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń