Do góry

Zupy Przepis na:

zupa jarzynowa z lanymi kluskami

Zupy

Autor: Ewaaa

Przepisów i artykułów: 690 Ocena: 14694

Dodano: 30.10.2013

Odsłon: 9750

pyszna, domowa i bardzo sycąca :)

Składniki

  • porcja z kurczaka na wywar (u mnie filet)
  • paczka mrożonej mieszanki warzywnej (około 400 gram)
  • 3 - 4 średnie ziemniaki
  • śmietana kwaśna 18% 2 łyżki
  • vegeta, sól, pieprz
  • koperek siekany lub pietruszka
  • kluseczki (dałam dwie takie porcje):
  • 1 jajo
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso ugotować z przyprawami do miękkości, następnie wyjmujemy mięsko, wsypujemy mieszankę i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy około 15 minut na średnim ogniu. Jajo rozrabiamy w garnuszku lub kubeczku z mąką i szczyptą soli (ciasto ma być gęste, ale wciąż lejące). Małymi porcjami wlewamy ciasto z łyżki do gotującej się zupki, po wypłynięciu potrzebują około 2 minut, by być gotowe. Zupkę zestawiamy z ognia, zabielamy zahartowaną śmietaną. Mięsko kroimy w kostkę i wrzucamy do zupki, na talerzach posypujemy siekanym koperkiem.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 30 października 2013 Z lanymi kluseczkami, to ciekawa propozycja, chętnie spróbuję ))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 30 października 2013 Taką zupką to chętnie się bym uraczyła:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń