Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa karpacka z kiszonym ogórkiem

Zupy

Autor: hajduczek-naturalnie

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 520

Dodano: 11.01.2017

Odsłon: 5919

Zupa karpacka jest pyszna – lekko słodka, trochę kwaśna, odrobinę pikantna, gęsta i sycąca. Idealna na zimę, bo również rozgrzewa. Bardzo satysfakcjonująca potrawa! I w dodatku może zastąpić cały obiad. Smacznego!

Składniki

  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • 1 mały seler (albo kawałek dużego) – ok 50 g po obraniu
  • kawałek pora
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • 2 litry wody, można ewentualnie dać trochę więcej, jeśli ktoś lubi rzadsze zupy
  • 1 duża cebula
  • 2 duże czerwone papryki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2-3 kiszone ogórki (jak małe, to 3, a jak większe – wystarczą 2)
  • 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki (użyłam, jak zawsze, orkiszowej, ale jakaś bezglutenowa także z pewnością będzie odpowiednia)
  • sól, pieprz, cukier – do smaku
  • po jednym ugotowanym na twardo jajku na osobę – do podania
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do dużego garnka wlać wodę i zagotować ją. W międzyczasie obrać warzywa i pokroić je w pół- lub ćwierć-krążki, zależnie od ich wielkości. Pokrojoną włoszczyznę oraz liście laurowe, ziele angielskie i nieco soli dodać do wrzącej w garnku wody. Gotować jakieś pół godziny. A w tym czasie…

  2. Obraną cebulę pokroić w kosteczkę i poddusić na maśle klarowanym, a następnie obrać i pokroić w większą kostkę papryki.

  3. Pokrojoną paprykę dorzucić do duszącej się na patelni cebuli. Zwiększyć nieco ogień i podsmażać wszystko przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

  4. Równocześnie kiszone ogórki pokroić w pół-plasterki, zalać je w rondelku dużą chochlą gotującego się bulionu spod włoszczyzny i pod przykryciem gotować do miękkości, czyli 15-20 minut.

  5. Obrać ziemniaki i pokroić w niezbyt drobną kostkę. Dodać je do podgotowanego już wywaru z włoszczyzną, a po ponownym zagotowaniu dorzucić także zawartość patelni z cebulą i papryką. Gotować do miękkości ziemniaków, czyli znów 15-20 minut.

  6. W garnuszku roztrzepać kwaśną śmietanę z mąką, zahartować ją częścią wywaru od ogórków (wlewając wrzątek do śmietany z mąką i mieszając), a następnie wlać do rondelka z ogórkami i zagotować, mieszając.

  7. Zagęszczone ogórki wlać do garnka z zupą. Całość doprawić łyżką cukru. pieprzem i solą – do smaku. Gotować całość jeszcze kilka minut. Rozlać do miseczek/talerzy, każdą porcję wzbogacić jajkiem pokrojonym w ćwiartki bądź ósemki. Podawać gorące.

  8. Nie jestem pewna, co wspólnego z Karpatami ma ta zupa. Wydaje się być wielokulturowa, nie przypisałabym jej do żadnej konkretnej kuchni regionalnej. Ale też nie pochodzę z tych okolic i mogę się nie znać

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

hajduczek-naturalnie 12 stycznia Z tą pracochłonnością nie jest aż tak źle! Tyle, że nie da się tego zrobić w jednym garnku, ale za to jest pysznie :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bromal1 12 stycznia Może dlatego karpacka, że górale uchodzą za pracowitych, a tu trza się narobić. Za to składniki ma pyszne, dlatego kiedyś ugotuję (jak mnie napadnie znienacka pracowitość)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

alutka50 12 stycznia Strasznie pracochłonna ale na pewno pyszna

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń