Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podobno najpopularniejsza jest u nas na Kociewiu. Mimo swej nazwy nie jest to typowa zupa :)
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 100
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 100
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
Mielone przygotowujemy tak jak na klopsy.Formujemy kulki-pulpeciki.
W garnku wstawiamy wodę - ilość zależy od tego ile chcemy zupy - dodajemy sól,liść laurowy i ziele angielskie (po 3-4 sztuki).Po zagotowaniu wody wkładamy warzywa pokrojone w kostkę (lub kostkę rosołową).
Do gotującego się wywaru wkładamy klopsiki i gotujemy jeszcze około 15minut.
Przygotowujemy zawiesinę z mąki i śmietany.Kiedy klopsiki będą wystarczajaco miękkie wyjmujemy je z wywaru i do garnka wlewamy powoli zawiesinę cały czas mieszając.
Do smaku dodajemy maggi,cukier oraz ocet.
Zupę wlewa się do głębokiego talerza i dodaje odrobinę ugotowanych ziemniaczków... Ja jem to trochę inaczej - ziemniaki nakładam na płaski talerz i polewam jak sosem :)
Smacznego!